Jaarboek 2015/2016

Het centrale thema ‘smart city’ van het jaarboek 2015/2016 beschrijft Maastricht als een stad die aan het veranderen van een oude industriestad in een jonge, slimme kennisstad. Die ontwikkeling werd bijna een halve eeuw geleden in gang gezet door dr. Sjeng Tans, die met een harde kern van supporters ijverde voor een medische faculteit in Maastricht. In 1976 werd zo de universiteit geboren die in 2016 haar 40-jarig jubileum viert.

Zie waar het Maastricht gebracht heeft: de universiteit en het academisch ziekenhuis zijn de grootste werkgevers van de stad geworden. Samen goed voor meer dan tienduizend medewerkers en ruim 17 duizend studenten. Bovendien ontwikkelt zich de Brigthlands Maastricht Health Campus tot een nieuwe economische motor met een grote diversiteit van slimme en innovatieve bedrijvigheid met start-ups voortkomend uit genoemde kennisinstellingen.

Wie had er al eens gehoord van bedrijven als Xilloc, Enabling Technologies, PathoFinder, Maastricht Instruments of Synapse? Bijna niemand, maar dat kan snel veranderen. In dit Jaarboek kunt u erover lezen, over wat ze doen en waarvan ze dromen.

Door de groeiende toestroom van internationale studenten en kenniswerkers krijgt Maastricht meer en meer een internationaal karakter. Om ook deze nieuwe Maastrichtenaren te bereiken is jaarboek 2015/2016 bij wijze van experiment tweetalig: Nederlands en Engels.

Het vaste onderdeel ‘de stadskroniek’ beschrijft, gelardeerd met vele foto’s, de gebeurtenissen in de stad van augustus 2015 tot en met juli 2016.

Bekijk het jaarboek

Bij iedere item in Jaarboek Maastricht vraag ik me af: “is dit van belang en heeft het eeuwigheidswaarde”? Alleen zaken die achteraf bezien het jaar correct inkleuren, mogen in het boek. We wonen allemaal in hetzelfde Maastricht, en toch is voor iedereen het jaar anders verlopen. Samen maken we Maastricht.

Eric Wetzels
Hoofdredacteur Jaarboek Maastricht