Jaarboek 2016/2017

Deze editie is vol verhalen van Maastrichtenaren die van heinde en ver naar onze stad zijn gekomen. Dat is het thema van 2017: Nieuwe Maastrichtenaren en het groeiende internationale gezicht van onze stad. De Maastrichtse geschiedenis van ruim 2000 jaar heeft veel van haar diversiteit en kleur te danken aan de nieuwkomers door de eeuwen heen. De stad kent vijf historische identiteiten: de Romeinse annex vroegmiddeleeuwse nederzetting, de religieuze pelgrimsstad, de vesting- en garnizoens- stad met Spaanse, Franse en Hollandse roots, de industriestad en in het heden: een universiteitsstad en Europese kennisstad met internationale studenten en – kenniswerkers als nieuwe immigranten.

Een stad leeft en groeit door aanwas van buiten, schrijft de Limburgse gouverneur en Maastrichtenaar Theo Bovens in dit boek. Hij looft een fles 100% Limburgs bier uit aan iedere Sjeng die kan aantonen dat zijn voorouders tot drie generaties terug 100% Maastrichtenaren zijn. Een mooie uitdaging, waaruit zal blijken dat ook echte Sjengen bijna allemaal vogels van diverse pluimage en origine zijn.

Onze stad is van oudsher een smeltkroes van nationaliteiten. Dat levert een culturele diversiteit en rijkdom op. En als er problemen zijn, dan lossen we die op, dat is het karakter van Maastricht. Het past bij een stad die met Sint Servaas een patroonheilige heeft die zelf een soort immigrant was, zoals valt te lezen in het historisch overzicht door Maastrichtse nieuwkomers van geschiedkundige Jac van den Boogard valt te lezen.

Deze editie brengt meer opvallend nieuws: de eerste Stadsmonitor Maastricht. We peilen de ‘staat van de stad’, waarbij Maastricht vergeleken wordt met Nijmegen, Groningen, Leiden, Sittard-Geleen en Heerlen.
Het vaste onderdeel ‘de stadskroniek’ beschrijft, gelardeerd met vele foto’s, de gebeurtenissen in de stad van augustus 2016 tot en met juli 2017.

Bekijk het jaarboek

Elk jaar een Jaarboek maakt een volle boekenplank in een eeuw. De geschiedenis van Maastricht sinds 1952 op een boekenplank.

Eric Steffens
Bestuurslid Jaarboek Maastricht