Toen en NU: Proefversie Einstein Telescope komt in voormalige ‘Zwarte Doos’ Dagblad De Limburger

De ‘Zwarte Doos’ is een bekende verschijning als je op de Kennedysingel rijdt. Dagblad De Limburger bracht vanuit deze locatie tot voor een aantal jaren het nieuws uit. Velen rijden er langs en denken nu dat dit pand wordt gesloopt. Niets is minder waar want het wordt op dit moment (oktober 2020) verbouwd tot de Pathfinder, een kleine proefversie van Einstein Telescope. Deze onderzoekt zwaartekrachtgolven uit het heelal en is goed voor 500 directe en 1150 indirecte banen. De lokatiekeuze tussen Zuid-Limburg en Sardinië voor de nog te realiseren Einstein Telescope valt eind 2021. Een prachtig project en mooi hergebruik van deze locatie!

Het Jaarboek 2020 gaat nader in op deze en diverse andere gebeurtenissen van het huidige jaar. Als dit boek eind januari 2021 verschijnt zal de verbouwing alweer verder zijn.

Wie kan zich de start van de bouw van de ‘Zwarte Doos’ op 12 december 1988 en de oplevering 16 oktober 1990 herinneren? In het -ARCHIEF- van het Jaarboek Maastricht kun je beide artikelen terugvinden op pagina 63 van 1988 en pagina 17 van 1990.

Foto’s: Einstein Telescope